Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Oikeushallinnon erityisviranomaiset: Lausuntotiivistelmä lakiehdotuksista

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2022:15

Ministeriöiden julkaisut 1.4.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 22.3.2022

Tiivistelmä

Luonnos hallituksen esitykseksi Oikeushallinnon erityisviranomaisista ja siihen liittyviksi laeiksi oli lausuntokierroksella 20.12.2021–4.2.2022. Oikeusministeriö sai luonnoksesta 27 lausuntoa.

Esityksen tavoitteet – pienten ja pienehköjen itsenäisten viranomaisten siirtäminen pois oikeusministeriön yhteydestä ja niiden hallinto- ja tukipalvelujen vahvistaminen – saivat kannatusta lähes kaikilta lausunnonantajilta. Myös esitetty organisaatiomuoto, 11 viranomaisen kokoaminen yhteen virastoon ja yhteisen hallintopalveluyksikön perustaminen niille, sai suurelta osalta kannatusta, kunhan hallinnon tukipalvelujen vahvistamista ei rahoiteta viranomaisten lakisääteisestä toiminnasta.

Osa lausunnonantajista katsoi, että etenkin riippumattomien valtuutettujen erillisyyttä ministeriöstä tulisi vahvistaa vielä esitettyäkin enemmän. Lausunnonantajat painottivat viranomaisten riippumattomuutta myös suhteessa perustettavaksi ehdotettuun virastoon. Viranomaisten toimivaltaa päättää muun muassa omista resursseistaan ja rekrytoinneistaan pidettiin ensiarvoisen tärkeänä.

Viraston hallintopalveluyksikölle suunnitelluista tehtävistä lähes kaikkien käyttö olisi viranomaisten itsensä harkittavissa. Tätä periaatetta ja yksikön toimialaa kannatettiin lausunnoissa.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.