Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Arviomuistio asunto-osakeyhtiölain muutostarpeista : Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2021:36 (Aleksi Heikkilä)

Ministeriöiden julkaisut 19.1.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 10.11.2021

Tiivistelmä

Oikeusministeriössä valmisteltiin virkatyönä asunto-osakeyhtiölain muutostarpeesta 27.10.2020 julkaistu arviomuistio jossa kartoitettiin ja arvioitiin 60 muutostarvetta. Avoimella lausuntokierroksella 27.10.2020–21.1.2021 saatiin 55 lausuntoa.

Lähes kaikki tai selvä enemmistö lausunnonantajista kannatti pääministeri Marinin hallitusohjelmaan tai sen tavoitteisiin välillisesti liittyviä ehdotuksia kestävän kehityksen mukaisten uudistusten (esim. taloyhtiön uusiutuvan energian tuotanto, sähköautojen latauspisteet ja yhteiskäyttökulkuneuvot) toteuttamisen mahdollistamisesta enemmistöpäätöksellä, ikääntyvien ja liikuntarajoitteisten kotona asumista helpottavista osakkaan muutostöistä yhtiön tiloissa, yhtiökokoukseen etäosallistumisen helpottamista, etäkokousten sallimista ja muuta digitalisoinnin mahdollisuuksien hyödyntämistä sekä mahdollisuutta osuustoiminnallisten periaatteiden huomioon ottamiseen asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Lähes kaikki tai selvä enemmistö kannatti lähes kaikkia muitakin ehdotuksia, jotka koskivat esimerkiksi lyhytaikaisen vuokrauksen ja huoneistossa tupakoinnin haittojen vähentämistä, lakisääteisen isännöinnin sisällön selventämistä, huoneiston käyttötarkoituksen muutokseen liittyvän vastikeperusteen muutoksen helpottamista ja kunnossapitotarveselvitystä.

Lausunnonantajien kantoja merkittävästi jakoivat vain ehdotukset, joiden mukaan esteettömyyden parantamista vastikerahoituksella yksittäisen osakkaan tarpeita varten ei ehdoteta säänneltäväksi sekä ehdotus vastuun jaosta osakkaan mukavuusremontin yhteydessä havaittuun rakennevaurioon liittyen. Lukumääräisesti suurimmassa osassa arvioiduista muutostarpeista on kyse taloyhtiöiden ja niiden asioita hoitavien päivittäisessä toiminnassa sovellettavien säännösten yksityiskohtien selventämisestä.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.