Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Kuntien verotulorahoituksen näkymät ja kehittämistarpeet

Valtiovarainministeriön julkaisuja – 2021:41

Ministeriöiden julkaisut 2.11.2021
Alkuperäinen julkaisupäivä: 16.8.2021

Tiivistelmä

Kuntatalouden kehitysnäkymät ovat olleet vaikeat jo pitkään kuntien tulo- ja menokehityksen rakenteellisen epätasapainon vuoksi. Lisäksi väestön ikääntyminen, kaupungistuminen ja syntyvyyden lasku vaikuttavat voimakkaasti niin kuntien taloudelliseen kantokykyyn kuin kuntien edellytyksiin järjestää asukkailleen lakisääteiset palvelut nyt ja tulevaisuudessa. Myös sote-uudistus muuttaa kuntien asemaa, palveluita ja rahoitusta.

Valtiovarainministeriö on asettanut tulevaisuuden kuntapolitiikan toimenpidevaihtoehtoja valmistelevan työryhmän ja sen alaiset valmistelujaostot toimikaudeksi 9.12.2020–31.12.2021. Työn tavoitteena on tuottaa poliittiseen päätöksentekoon kuntapolitiikan kokonaisuutta koskevia toimenpide-ehdotuksia. Kokonaisuudessa käydään läpi kuntien rahoituspohjan ja tehtävien tasapainoa ja kestävyyttä, kuntien roolia ja itsehallintoa, kuntien toimintatapoja, yhteistyötä ja kuntarakennetta sekä valtion kuntiin kohdistamaa ohjausta eri muodoissaan.

Kuntapolitiikkatyöhön liittyen valtiovarainministeriö on tilannut OTT, työelämäprofessori Timo Viherkentältä selvityksen kuntien verojärjestelmästä. Selvityksessä tarkastellaan eri verotulolajien asemaa ja kehittämistarpeita, arvioidaan mahdollisuuksia laajentaa kuntien veropohjaa ja tarkastellaan monipaikkaisuutta verotuksen näkökulmasta.

    Lisätiedot
  • Valtiovarainministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.