Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Henkilötodistelun vastaanottaminen kuva- ja äänitallenteelta hovioikeudessa. Arviomuistio.

Oikeusministeriön julkaisuja: Mietintöjä ja lausuntoja 2019:6

Ministeriöiden julkaisut 15.3.2019
Alkuperäinen julkaisupäivä: 15.3.2019

Tiivistelmä

Arviomuistiossa tarkastellaan mahdollisuutta ottaa henkilötodistelu hovioikeudessa vastaan käräjäoikeudessa tehdyltä kuva- ja äänitallenteelta joko kaikissa tai vain tietyissä asioissa.

Jos henkilötodistelu otettaisiin hovioikeudessa vastaan kuva- ja äänitallenteelta, todistajia ja muita käräjäoikeudessa kuultuja henkilöitä ei yleensä kuultaisi hovioikeudessa uudelleen. Hovioikeus voisi sen sijaan perustaa näyttöharkintansa kertomuksiin, jotka on esitetty ja tallennettu käräjäoikeudessa eli lähempänä oikeudenkäynnin kohteena olevia tapahtumia. Näin hovioikeuden edellytykset saavuttaa näytön arvioinnissa oikea lopputulos voisivat parantua, eikä todistajien ja rikosasioiden asianomistajien tarvitsisi yleensä saapua enää hovioikeuteen kuultaviksi. Tällainen uudistus voisi johtaa myös peruutettujen pääkäsittelyjen määrän vähentymiseen ja siihen, että hovioikeuden rooli käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta kontrolloivana tuomioistuimena vahvistuisi.

Siirtyminen kuva- ja äänitallenteiden hyödyntämiseen edellyttäisi arviolta 1,2–1,7 miljoonan euron suuruisia suunnittelu- ja rakentamiskustannuksia. Vuosittaisten käyttökustannusten määrän voidaan arvioida vaihtelevan yli 300 000 eurosta noin 1,25 miljoonaan euroon riippuen siitä, missä laajuudessa ja millä tavalla järjestelmä toteutettaisiin. Mahdolliset säästöt olisivat todennäköisesti käyttökustannuksia pienempiä.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.