Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Perinnönjaon oikaisu ja omaisuuden palautusvelvollisuus

Perinnönjaon oikaisutyöryhmä, Oikeusministeriön mietintöjä ja lausuntoja 48/2015

Ministeriöiden julkaisut 1.9.2015

Tiivistelmä

Mietinnössä ehdotetaan perintökaareen lisättäväksi uusi perinnönjaon oikaisua ja omaisuuden palautusvelvollisuutta koskeva luku. Lisäksi ehdotetaan vähäisiä seurannaismuutoksia isyyslakiin, oikeudenkäymiskaareen ja kuolleeksi julistamisesta annettuun lakiin. Mietintöön sisältyy myös arvio perillisen ja testamentin saajan oikeuden vanhentumista koskevan sääntelyn uudistamistarpeesta.

Ehdotettu sääntely tulisi sovellettavaksi tilanteissa, joissa perillisen tai yleistestamentin saajan oikeus perintöön on aiemmin toimitetussa perinnönjaossa sivuutettu tai lapsen ja vanhemman välinen suhde vahvistetaan perinnönjaon jälkeen, ja kuolinpesään tulee sen vuoksi uusi perillinen.

Ehdotettu sääntely koostuu omaisuuden palautusvelvollisuuden sisältöä ja oikaisujaossa noudatettavaa menettelyä koskevista säännöksistä. Lähtökohtana on, että kuolinpesästä omaisuutta saaneet palauttavat saamansa omaisuuden kuolinpesään perinnönjaon oikaisua varten. Jos perinnönjaon oikaisua vaativa on tullut perillisen asemaan vasta perinnönjaon toimittamisen jälkeen, palautusvelvollinen voisi kuitenkin omaisuuden palauttamisen sijasta maksaa kuolinpesälle rahamäärän, joka vastaa hänen liikaa saamansa omaisuuden arvoa. Palautusvelvollisuutta voitaisiin tietyin edellytyksin sovitella.

Ehdotus täydentää 1 päivänä tammikuuta 2016 voimaantulevaa isyyslakia. Uusi isyyslaki sisältää mahdollisuuden vahvistaa isyys ja saada perintöoikeus isänpuoleisen perittävän jälkeen myös niiden ennen 1.10.1976 avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten osalta, joiden kanneoikeus on voimassaolevan lain nojalla vanhentunut.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.