Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Yksityistielain uudistamistarpeet. Selvitysmiehen arviot ja ehdotukset

Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 30/2014, Esko Hämäläinen

Ministeriöiden julkaisut 5.11.2014

Tiivistelmä

Raportissa arvioidaan yksityistielain toimivuutta ja uudistamista kaipaavia asiakokonaisuuksia. Siinä tehdään lukuisia periaatteellisia ja yksityiskohtaisia kehittämisehdotuksia. Yksityistielain
tulee edistää entistä tehokkaampaa ja taloudellisempaa tienpitoa. Tiekunnista pyritään muodostamaan suurempia kokonaisuuksia, tiestökuntia. Uudenlaisille tiepalveluyrityksille syntyy
mahdollisuuksia. Tiekunnille annetaan mahdollisuuksia hoitaa tienpidon lisäksi muitakin alueen ja osakaskiinteistöjen infrastruktuuriin liittyviä tehtäviä.

Yksityistiet luokitellaan niiden yhteiskunnallisen merkityksen ja toiminnallisuuden perusteella. Luokittelua hyödynnetään mm. avustusten kohdentamisessa ja tienkäytön luvanvaraisuuden määrittelyssä. Käyttömaksujen perimistä muiden kuin tieosakkaiden liikenteestä selkeytetään. Valtio tai kunta voidaan ottaa tieosakkaaksi tapauksissa, joissa ne toiminnallaan ohjaavat säännöllistä liikennettä yksityistielle.

Yksityisteiden valtionavustusjärjestelmät yhdistetään. Avustukset suunnataan elinkeinoelämän ja asutuksen sekä palvelujen kannalta merkittäville yksityisteille ja suurten metsäalueiden runkoteille. Yksityistieasioiden ja yksityistielain siirtäminen maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle selvitetään.

Kuntien tielautakunnat lakkautetaan. Toimitustehtävät siirretään Maanmittauslaitokseen.

    Lisätiedot
  • Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.