Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om energicertifikat för byggnader 18.1.2013/50

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Lagens syfte och tillämpningsområde

Syftet med denna lag är att förbättra byggnaders energiprestanda samt främja användningen av förnybar energi i byggnader särskilt genom att öka möjligheterna till jämförelse mellan byggnader i fråga om deras energiprestanda.

I denna lag föreskrivs om energicertifikat för byggnader, om upprättandet, skaffandet och användningen av dem, om tillsynen över dessa och om påföljderna vid överträdelse av bestämmelserna.

2 kap

Upprättande, skaffande, användning av och giltighet hos energicertifikat

2 §

Skyldighet att skaffa energicertifikat och att använda det

Den som äger en byggnad har ansvar för att det skaffas ett energicertifikat för byggnaden och för att certifikatet eller uppgifterna i certifikatet används i situationer som anges i denna lag, om inte något annat föreskrivs särskilt. Om byggnadens innehavare har underhållsansvaret för byggnaden med stöd av lag eller avtal eller på något annat sätt, har byggnadens innehavare också ansvaret vad gäller certifikatet.

Om certifikatet upprättas för en del av en byggnad, tillämpas på ägaren eller innehavaren av den delen av byggnaden bestämmelserna i denna lag om ansvar för byggnadens ägare eller innehavare.

3 § (17.11.2017/755)

Byggnader som omfattas av skyldigheten att skaffa energicertifikat och att använda det

Skyldigheten enligt 2 § att skaffa energicertifikat och använda certifikatet omfattar byggnader där det används energi i syfte att upprätthålla ändamålsenliga förhållanden avseende inomhusklimat i byggnadens lokaler.

Det som föreskrivs i 1 mom. ska dock inte tillämpas på

1) byggnader som avses i 37 § ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.