Edilexissä on huoltokatko perjantaina 16.4.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rangaistusluontoiset sopimussakot: Suomen oikeus ja eurooppalainen kehityskulku

Säilä, Lauri

Liikejuridiikka 2020/3 s. 111
18.12.2020
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan sopimussakkojen jakoa vahingonkorvaus- ja
rangaistusluontoisiin muotoihin ex ante. Tarkoituksena on kuvata rangaistusluontoisuuden merkitystä viimeaikaisessa eurooppalaisessa (etenkin englantilaisessa) kehityskulussa sekä tähän peilaten Suomen oikeudessa.

Artikkelin lopputulemana todetaan, että rangaistusluontoisten sopimussakkojen käyttö osana perusteltuja sopimuskäytäntöjä ei ole Suomessa sellaisenaan ongelmallista. Tämä on ollut myös eurooppalaisen sopimusoikeuskehityksen linjana. Jaottelua ei kuitenkaan ole syytä hylätä merkityksettömänä, sillä sen kautta voidaan hyödyllisellä tavalla käsitellä osapuolten tarkoituksia sopimisen taustalla. Näiden ymmärtäminen on olennaisen tärkeää jo yleisiä sopimusvapauden rajoituksia sekä tapauskohtaista kohtuuttomuutta arvioitaessa. Rangaistusluontoisten sopimussakkojen käyttö voi olla esimerkiksi erityistä lojaliteettia vaativissa sopimusjärjestelyissä osapuolille tärkeää, ja sopimusoikeusjärjestelmän on syytä suojata myös näitä tavoitteita.

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.