Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Yritysvastuu ja ekologiset kompensaatiot

Pappila, Minna

Liikejuridiikka 2/2019 s. 91–108
25.9.2019
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Ekologisten kompensaatioiden käyttöä luonnon monimuotoisuudelle aiheutuvien haittojen korvaamiseksi edellytetään jo monissa maissa. Keskustelu niiden käytön lisäämisestä myös Suomessa on alkanut muutama vuosi sitten. Ekologisia kompensaatioita voidaan toteuttaa paitsi lainsäädännön velvoittamana – kuten EU:n Natura 2000 -sääntelyyn liittyen – myös vapaaehtoisesti osana yritysten yritysvastuupolitiikkaa.

Tässä artikkelissa arvioidaan ekologisten kompensaatioiden asemaa osana yritysvastuuta ja tarkastellaan esimerkinomaisesti suomalaisten suuryritysten yritysvastuupolitiikkaa kompensaatioiden näkökulmasta. Ekologisten kompensaatioiden käyttäminen on mahdollista kaikilla toimialoilla, mutta kokemuksen ja yhtenäisten sääntelykehikon puuttuminen tekee niiden käytöstä haastavaa. Sekä valtiollisen että yksityisen sääntelyn kehittämistä tulee jatkaa, jotta biodiversiteetin väheneminen saadaan pysäytettyä niin kotimaassa kuin globaalistikin.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.