Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden oikeudellinen toimeenpano – Ranskan ja Sveitsin esimerkkien arviointia

Kultalahti, Anu – Vartiala, Sonja

Liikejuridiikka 1/2019 s. 79–108
20.3.2019
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Sitovaa yritysvastuusääntelyä on viime vuosina kehitetty useissa eri valtioissa Euroopan ulkopuolella. YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden hyväksymisen jälkeen myös Euroopassa on syntynyt useita YK-periaatteisiin pohjautuvia yritysvastuulakeja ja -lakihankkeita. Kunnianhimoisimmat ja pisimmälle YK-periaatteita seuraavat lakihankkeet löytyvät Ranskasta ja Sveitsistä. Artikkeli tarkastelee Ranskan huolellisuusvelvoitelain ja Sveitsin parlamentin Vastuullinen yritystoiminta -kansalaisaloitteelle antaman vastaehdotuksen sisältöä ja peilaa niitä YK-periaatteiden keskeisiin elementteihin. Vertailun perusteella artikkeli pohtii millä keinoilla tulevissa yritysvastuulaeissa voitaisiin pyrkiä korjaamaan Sveitsin parlamentin vastaehdotuksen ja Ranskan lain puutteita ja siten kehittämään yritysvastuulainsäädäntöä vastaamaan paremmin YK-periaatteiden elementtejä.

Vertailun perusteella havaitaan, että Ranskan lain ja Sveitsin parlamentin vastaehdotuksen heikkoudet suhteessa YK-periaatteisiin liittyvät lakien soveltamiseen pääasiassa suuriin yrityksiin, arvoketjujen määrittämiseen sekä oikeudellisen vastuun rajautumiseen. Kaikkein merkittävimmät heikkoudet kohdistuvat lain toimeenpanoon liittyviin seikkoihin, joihin YK-periaatteet eivät anna konkreettisia vastauksia.

(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.