Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Piercing the corporate veil Suomen ja Englannin oikeuskäytännössä erityisesti oikeuden väärinkäytön kiellon ja trust-oikeuden valossa

Lindholm, Micke

Liikejuridiikka 2/2018 s. 30–77
19.9.2018
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vastuun samastaminen, piercing the corporate veil, on kansainvälisesti tunnettu yhtiöoikeudellinen periaate. Yleisesti ottaen periaatteessa on kyse osakeyhtiön osakkeenomistajien saattamisessa vastuuseen yhtiön veloista, milloin vastuulle ei ole erityistä säädännäistä perustetta ja milloin erityiset olosuhteet edellyttävät osakkeenomistajien saattamista vastuuseen yhtiön velkojien suojaamiseksi.

Tässä artikkelissa verrataan vastuun samastamisen edellytyksiä Suomessa ja Englannissa viimeaikaisen oikeuskäytännön valossa. Tarkastelu suunnataan erityisesti Suomen korkeimman oikeuden ratkaisuihin KKO 2015:17 ja KKO 2017:94 sekä Yhdistyneen kuningaskunnan korkeimman oikeuden ratkaisuun Prest v Petrodel Resources Ltd [2013] UKSC 34. Artikkelissa tarkastellaan myös molempien maiden aikaisempaa oikeudenkäytäntöä, suomalaista oikeuden väärinkäytön kiellon oppia sekä englantilaista trustoikeutta kokonaisvaltaisemman oikeusvertailevan ymmärryksen saavuttamiseksi. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.