Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Veronkierrosta ja oikeudellisen muodon sivuuttamisesta tuoreen oikeuskäytännön valossa

Shumskaya, Anna – Tuominen, Sami

Liikejuridiikka 1/2017 s. 83–109
1.3.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Korkeimman hallinto-oikeuden ja alempien oikeusasteiden taholta on viime vuosina tullut runsaasti päätöksiä, joilla on puututtu verovelvollisten oikeudellisten järjestelyjen verotukseen veronkiertopykäliä soveltaen. Veronkiertopykälän soveltamistilanteet nostavat esiin kysymyksen verojärjestelmän oikeusvarmuudesta ja ennustettavuudesta. Oikeusvarmuuden ja ennustettavuuden ohella hyvältä verojärjestelmältä edellytetään muun muassa oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaisuutta ja tehokkuutta. Punnintatilanteissa tulee verojärjestelmän oikeusvarmuus- ja ennustettavuusvaatimuksilla olla erittäin vahva painoarvo, sillä ne tukeutuvat perustuslaissa säädettyyn omaisuuden suojaan.

Viimeaikaisen oikeuskäytännön perusteella ei tule tehdä laajentavia johtopäätöksiä niin, että tietyt järjestelyrakenteet olisivat jatkossa verotuksessa kiellettyjä tai että verotuksellisesti edullisemmat ratkaisut olisivat automaattisesti veronkiertoa. Viimeaikainen oikeuskäytäntö pikemminkin osoittaa, että veronkiertopykälän soveltaminen on siirtynyt uusille soveltamisalueille. Verovelvollisten tulee jatkossa valmistautua yhä kattavampaan argumentaatioon ja korkeaan näyttötaakkaan valitun järjestelyn liiketaloudellisista perusteista.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön rooliin kuuluu haastaa erilaisia verohyötyjä sisältäviä järjestelyjä. Viranomaisten ja viime kädessä korkeimman hallinto-oikeuden taholta olisi kuitenkin toivottavaa, että myös niiden antamat päätökset sisältäisivät kattavampia perusteluita veronkiertopykälän soveltamiselle. Ilman kattavia perusteluita päätösten ennakkopäätösarvo muiden verovelvollisten kannalta on heikko ja niiden vaikutus rajoittunee vain yksittäiseen tarkastelun kohteena olleeseen tapaukseen.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.