Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Onko OYL:n maksukykyisyystestin mukaisesti maksettu osinko TakSL:n tarkoittama lahja tai lahjanluontoinen suoritus?

Huhtamäki, Heikki A. – Kaira, Atte

Liikejuridiikka 1/2017 s. 8–32
1.3.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Osakeyhtiölain (21.7.2006/624) 1 luvun 5 §:n mukaan osakeyhtiön eräs tärkeimmistä tarkoituksista on tuottaa yhtiön osakkeenomistajille voittoa. Tavanomaisesti tämä tarkoitus toteutetaan listaamattomissa osakeyhtiöissä siten, että yhtiö jakaa osakkailleen osinkoa. Jos yhtiö asetetaan konkurssiin, yhtiön konkurssipesä saattaa arvioida yhtiön ennen konkurssiin asettamista osakkailleen jakamien osinkojen peräyttämismahdollisuuksia takaisinnsaannista konkurssipesään annetun lain (26.4.1991/758, ”TakSL”) perusteella.

TakSL:n nojalla velallisen ennen konkurssia antamat lahjat ja lahjanluontoiset oikeustoimet ovat peräytettävissä helpommin kuin velallisen ”tavanomaiset oikeustoimet”. Tämän johdosta peräytystä vaativan tahon on tarkoituksenmukaista vedota osinkoa peräyttäessään siihen, että osakeyhtiön ennen konkurssia osakkailleen maksama osinko on lahja tai lahjanluontoinen oikeustoimi. Oikeuskäytännössä on myös esiintynyt tällaisia tilanteita.

Tämän artikkelin kirjoittajien näkemys on, että silloin kun osakeyhtiö on jakanut osingon osakkailleen osakeyhtiölain säännösten mukaisesti, ei osinkosuorituksia voida peräyttää TakSL:n nojalla lahjaa tai lahjanluontoista suoritusta koskevien sääntöjen mukaan. Tällaiset osinkosuoritukset ovat peräytettävissä ainoastaan TakSL:n tarkoittamalla tavalla tavallisina oikeustoimina.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.