Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Rahasto vai vakuutus? Sijoittajansuoja informointivirhetilanteissa

Luukkonen, Marja

Liikejuridiikka 1/2015 s. 147–185
5.11.2015
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa vertaillaan sijoitustuotteen tarjoajan informointivastuuta sijoitusrahastoissa ja sijoitussidonnaisissa vakuutuksissa, joita myydään usein samalta tiskiltä. Sijoitusrahasto-osuus on juridiselta muodoltaan arvopaperi, kun taas sijoitussidonnainen vakuutus on sopimus. Mikäli tuotteen tarjoaja laiminlyö lain mukaisen informointivastuunsa, aktualisoituu sijoittajan pääasialliseksi suojaksi tuotteesta riippuen joko sijoituspalvelulain mukainen vahingonkorvausvastuu tai vakuutussopimuslain mukainen markkinointivastuu. Sijoituspalvelulain mukaan sijoituspalveluyritys on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka se on tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut asiakkaalle lain vastaisella menettelyllä. Vahingonkorvauksen edellytyksenä on tiedonantovirheen lisäksi, että sijoittajalle on aiheutunut vahinkoa. Vahingon lisäksi edellytetään tuotteen tarjoajan tahallista tai huolimatonta menettelyä. Mikäli tiedonantorikkomuksen katsotaan olevan käsillä, on tämä vahva indisio siitä, että tuotteen tarjoaja on toiminut tuottamuksellisesti. Tiedonantovirheeltä ja vahingon syntymiseltä edellytetään myös syy-yhteyttä, minkä osoittaminen voi olla haastavaa.

Tiedonantovirheen on siis täytynyt vaikuttaa sijoittajan päätöksentekoon. Sijoitussidonnaisen vakuutuksenottajan pääasiallinen suoja tiedonantovirheen ilmettyä on vakuutussopimuslain 9 §:n mukainen markkinointivastuu: jos vakuutuksenantaja tai sen edustaja on vakuutusta markkinoitaessa jättänyt vakuutuksenottajalle antamatta tarpeellisia tietoja vakuutuksesta tai antanut hänelle siitä virheellisiä taikka harhaanjohtavia tietoja, vakuutussopimuksen katsotaan olevan voimassa sen sisältöisenä kuin vakuutuksenottajalla oli saamiensa tietojen perusteella ollut aihetta käsittää. Vakuutussopimukset saatetaan solmia vuosikymmeniksi, minkä vuoksi vakuutussopimuslain 9 § voi tilanteesta riippuen tarjota merkittävän suojan vakuutussijoittajalle tiedonantovirhetapauksissa. Vaikka sijoitusrahasto ja sijoitussidonnainen vakuutus saattavat vaikuttaa sijoittajan kannalta samanlaisilta tuotteilta, on merkittävää, että niitä säännellään vastuun osalta täysin eri tavoin. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.