Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Vastuuvakuutuksen vaikutus työntekijän vahingonkorvausvastuun sovitteluun

Hoppu, Kari

Liikejuridiikka 1/2015 s. 122–146
5.11.2015
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vastuuvakuutuksen merkitystä vahingonkorvausvastuun sovittelussa, on käsitelty vahingonkorvauslain esitöissä, oikeuskirjallisuudessa sekä oikeuskäytännössä. Näistä kaikista oikeuslähteistä ilmenee vahvana periaate, että vahingonkorvausta ei tule sovitella silloin, kun vahingonkorvaus voidaan kattaa vastuuvakuutuksesta. Tällöin sovittelulle ei vahingonaiheuttajan osalta ole tarvetta.

Arvioitaessa sovittelun tarvetta työntekijän aiheuttaman vahingon osalta, tulee huomiota kiinnittää erityisesti työntekijän varallisuusasemaan. Silloin, kun työntekijän aiheuttama vahinko voidaan kattaa vastuuvakuutuksesta, ei ole tarvetta sovitteluun. Mikäli työntekijän korvausvastuuta soviteltaisiin siitä huolimatta, että vastuuvakuutus kattaa aiheutetun vahingon, tulisi vahingonkorvauksen sovittelu tosiasiassa vakuutusyhtiön hyväksi. Tällöin käytettäisiin tosiasiassa työntekijän suojaksi tehtyä täyden korvauksen periaatteesta poikkeavaa kohtuuperusteista sovittelusäännöstä vakuutusyhtiön korvausvastuun pienentämiseen. Poikkeuksena tästä säännöstä on työntekijän lievällä tuottamuksella aiheuttama vahinko. Lainsäädäntömme mukaan työntekijä ei vastaa vahingosta, jonka hän on aiheuttanut lievällä tuottamuksella. Vaikka vastuuvakuutus kattaisi myös työntekijän lievällä tuottamuksella aiheuttaman vahingon, ei työntekijää voida kuitenkaan tuomita korvausvelvolliseksi, koska lainsäädäntömme mukaan korvausvelvollisuutta ei ole olemassa. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.