Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Sopimustulkinnan subjektiivisuus ja objektiivisuus ennakoitavuutta edistämässä. Arvioinnin kohteena ratkaisut KKO 2016:10 ja KKO 2022:62

Annola, Vesa

Liikejuridiikka 1/2023 s. 212–226
3.2.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Sopimustulkinta on suureksi osaksi sääntelemätöntä. Riitatilanteessa sekä sopimuksen osapuolet että sopimuksen auktoritatiivinen tulkitsija joutuvat siksi tekemään lukuisia tulkintaoperaatioon liittyviä valintoja. Tulkintatulos tulee hyväksyttäväksi lopulta vasta sille esitettyjen perustelujen nojalla. Miten siis näkemys sopimuksen sisällöstä on eri vaiheissa mahdollisimman vakuuttavasti perusteltavissa? Onko tulkintatulos riittävässä määrin ennakoitavissa?

Tässä artikkelissa sopimustulkintaa tarkastellaan kahden keskeisen ja melko tuoreen vakiosopimuksia koskevan korkeimman oikeuden ratkaisun kautta. Arvioinnin kohteena on, miten erityisesti subjektiivista tulkintaa ja objektiivista tulkintaa voidaan hyödyntää perustelujen jäsentämisessä ja siten mahdollisesti myös ennakoitavuuden lisäämisessä.

Tarkasteltavat sopimustulkintaa koskevat ratkaisut osoittavat, että eri perustelut ovat arvioitavissa yhtenäisesti subjektiivisen ja objektiivisen tulkinnan avulla. Samalla ne tarjoavat mahdollisuuden perustelujen yksilöllisten piirteiden tunnistamiseen yhtenäisyyttä rikkomatta. Tulkinta voidaan siis myös samojen vaiheiden puitteissa toteuttaa hyvin eri tavoin. Toteutustavasta riippumatta tulkinnan lopputulos voi osoittautua hyväksyttäväksi.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.