Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Petokset, väärennykset ja identiteettivarkaudet tuomioistuimissa osana talousrikollisuutta

Paasonen, Laura – Paasonen, Jyri

Liikejuridiikka 2/2022 s. 10–42
19.8.2022
Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan rikoslain 36 luvun 1 §:n petoksen ja 2 §:n törkeän petoksen, 33 luvun 1 §:n väärennyksen ja 2 §:n törkeän väärennyksen sekä 38 luvun 9 a §:n identiteettivarkauden tunnusmerkistöjä. Artikkelin tavoitteena on myös esittää kyseisten rikosten yleiskuva rikosilmoituksista ja tuomioista vuosina 2015–2019. Lisäksi on analysoitu näistä kaikista rikoksista talousrikoskoodilla merkittyjä Oikeusrekisterikeskuksen poimimia vuonna 2019 annettuja tuomioita käräjäoikeuksissa.

Poliisin tietoon tulleiden petosten ja törkeiden petosten määrät ovat olleet viime vuosina kasvussa. Väärennyksissä on puolestaan näkynyt vastakkainen trendi. Törkeiden väärennysten määrät ovat olleet sen sijaan kasvussa vuodesta 2017 eteenpäin. Vain pieni osa käsiteltävänä olevista rikoksista merkitään talousrikoskoodilla. Talousrikoskoodilla merkityistä vuoden 2019 tuomioistuintapauksista on havaittavissa, että tapauksissa oli useita vastaajia ja asianomaisia sekä niissä tuomittiin lukuisia rikoksia. Käräjäoikeuden käsittelyajoissa oli isojakin eroja, ja rikosten käsittelyajat viimeisen rikoksen päättymisestä käräjäoikeuden tuomioon olivat keskimäärin pitkiä, yli kolme vuotta.

Analyysin perusteella verkkovälitteinen rikollisuus on tällä hetkellä merkittävä haaste rikosoikeusjärjestelmälle ja sitä kautta rikosvastuun toteutumiselle. Kriminalisointeja tulisi uudistaa vastaamaan tämän päivän tarpeita, koska petos, väärennys ja identiteettivarkaus ovat nykyään merkittävä osa verkkovälitteistä massarikollisuutta. Ylipäätään aihetta koskeva rikosoikeudellinen ja kriminologinen kotimainen tutkimus on ollut hyvin vähäistä. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.