Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Tietokoneohjelmien yhteentoimivuudesta – Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisu asiassa C-406/10

Honkasalo, Pessi

Lakimies 5/2012 s. 787–796
12.10.2012
Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Kantaja SAS Institute Inc. oli kehittänyt omista tietokoneohjelmistaan integroidun kokonaisuuden erilaisen datan käsittelemiseksi ja analysoimiseksi. Vastaajan kehittämän järjestelmän tarkoituksena oli jäljitellä mahdollisimman tarkasti SAS-ohjelmiston toiminnallisuutta niin, että samat syötteet tuottaisivat saman tulosteen. SAS Institute nosti kanteen, jossa se väitti vastaajan loukanneen sen tietokoneohjelmia ja käsikirjoja koskevia tekijänoikeuksia. Asiassa pyydettiin ennakkoratkaisua, jossa tiedusteltiin, oliko direktiivin 91/250 1(2) artiklaa tulkittava siten, että tietokoneohjelman toiminnallisuus taikka sen tukema ohjelmointikieli tai tiedostomuoto voi olla artiklassa tarkoitettu ohjelman "ilmaisumuoto", ja nauttiiko se sellaisenaan tekijänoikeussuojaa. Annetun ennakkoratkaisun mukaan tietokoneohjelmaa koskevaa tekijänoikeutta ei voida loukata silloin, kun ohjelman lisenssin laillisesti hankkineella

taholla ei ole ollut välitöntä tai välillistä pääsyä kyseisen lisenssin kattaman tietokoneohjelman lähdekoodiin, vaan lisenssin hankkinut henkilö on ainoastaan tarkkaillut, tutkinut ja kokeillut kyseistä ohjelmaa toisintaakseen sen toiminnallisuuden toisessa ohjelmassa.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.