Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

”Toimistoa ei ollut organisoitu tieteellisesti ennen kuin Cravath otti ohjat sen johdossa” – modernin asianajotoimiston synty 1900-luvun alun New York Cityssä

Malminen, Toni

Lakimies 5/2021 s. 812–834
6.10.2021
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Moderni liikejuridiikkaan erikoistunut asianajotoimisto on viimeisen sadan vuoden aikana tullut osaksi kansainvälisen liike-elämän toimintaympäristöä.

Sijaintimaastaan ja sen oikeuskulttuurista riippumatta modernit asianajotoimistot toimivat pääpiirteissään samanlaisten periaatteiden mukaan. Niiden ytimen muodostaa osakaskunta, joka johtaa toimistoa, luo jatkuvuutta sen toimintaan, kantaa viimekätisen vastuun toimeksiannoista ja asiakassuhteista sekä jakaa liiketoiminnanvoitot. Toimistot pyrkivät palkkaamaan opinnoissaan parhaiten menestyneet opiskelijat, jotka aloittavat toimistossa avustavina lakimiehinä. Aloitettuaan he kilpailevat keskenään ylenemismahdollisuuksista ja toimiston osakkuudesta mallissa, jota on kutsuttu ”juristien turnajaisiksi”. Tällainen tapa järjestää asianajotoimisto syntyi 1900-luvun alussa.

Artikkelin tavoitteena on kuvata ja selittää modernin asianajotoimiston syntyä. Erityisesti syntyä tarkastellaan Paul Drennan Cravathin toiminnan kautta.

(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.