Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Kiitämme, moitimme: tekijänoikeudellinen sopimuslisenssi kestotestissä

Kivistö, Martti – Tarkela, Pekka

Lakimies 5/2020 s. 609–633
5.10.2020
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Sopimuslisenssi on lainsäädäntötekninen ratkaisumalli, joka otettiin käyttöön 1960-luvun alun pohjoismaisissa tekijänoikeuslaeissa. Sopimuslisenssirakenteen taustana ja tavoitteena on ajatus oikeusvarmuudesta ja kulttuurisesti tai yhteiskunnallisesti tärkeiden aineistojen riskittömästä saatavuudesta. Järjestely suojaa teosten käyttäjää tekijöiden vaatimuksilta. Käyttäjä saa sopimuslisenssin ansiosta lain takaaman varmuuden siitä, että sen enempää järjestön suoraan edustamat kuin järjestön ulkopuolisetkaan tekijät eivät voi teosten käytön perusteella kohdistaa käyttäjään tekijänoikeudellisia vaatimuksia.

Tässä artikkelissa käsitellään kahta sopimuslisenssin ja muun oikeusjärjestyksen välistä vuorovaikutustilannetta suomalaiseen toimintaympäristöön rajautuen. Ensimmäinen näistä on oikeudellinen edustusinstituutio ja sen suhde sopimuslisenssiin. Toinen rajapinta on julkisoikeudellinen ja se suuntautuu perustuslain 2 §:ssä

tarkoitettuun hallinnon lainalaisuuden periaatteeseen ja perusoikeuksiin. Kolmantena teemana käsitellään sopimuslisenssi-instituution eurooppalaistumista ja siihen liittyviä näkymiä.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.