Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Päämies rationaalisena toimijana – teoriaa ja käytäntöä edunvalvonnassa olevan ihmisen itsemääräämisoikeudesta

Mäki-Petäjä-Leinonen, Anna

Lakimies 1/2018 s. 3–28
7.3.2018
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastelun kohteena ovat tilanteet, joissa edunvalvojan pohdittavaksi saattaa tulla kysymys siitä, salliiko hän päämiehelleen oikeuden päätöksentekoon vai tulisiko tilanteeseen jollakin tavalla puuttua. Artikkelissa tarkastellaan edunvalvonnassa olevan ihmisen autonomian toteutumista kolmen eri itsemääräämisen osa-alueen näkökulmasta: täysivaltaisen päämiehen oikeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä, päämiehen kuulemista osana itsemääräämisoikeutta sekä vajaakykyisen päämiehen ennakkoon ilmaisemien toiveiden ja elämän arvojen kunnioittamista häntä koskevia päätöksiä tehtäessä.

Holhoustoimesta annetussa laissa (442/1999) on otettu huomioon itsemääräämisoikeuden osa-alueet ja se, että lakia on myös mahdollisuus soveltaa ja tulkita päämiehen itsemääräämisoikeutta kunnioittavalla tavalla. Suomen ratifioitua YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia

koskevan yleissopimuksen tulisi holhoustoimilain soveltamisessa aikaisempaa enemmän kiinnittää huomiota päämiehen tahdon ja mielipiteen huomioon ottamiseen. Kun Suomessa pohditaan tuetun päätöksenteon järjestelmän säätämistä, yksi ratkaisu voisi olla se, että myös edunvalvojia kannustettaisiin aikaisempaa enemmän tukemaan riittävän kyvykkäitä päämiehiään päätöksenteossa. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.