Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Henkilötietojen säilytys henkilörekisterissä ja arkistointi – KHO 2017:34

Voutilainen, Tomi

Lakimies 1/2018 s. 143–152
7.3.2018
Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Ratkaisu KHO 2017:34 antaa aiheen tarkastella perustuslain 10.1 §:ssä säädettyyn henkilötietojen suojaan liittyvän lakiviittauksen sisältöä erityisesti perustuslakivaliokunnan määrittelemien henkilötietojen säilytysaikoja koskevien sääntelyvaatimusten osalta, tietosuoja-

asetuksessa olevaa henkilötietojen säilyttämistä ja arkistointia koskevaa sääntelyä sekä arkistolain suhdetta henkilötietojen suojaa koskevaan sääntelyyn. Oikeustapauskommentissa perehdytään tähän problematiikkaan. Johtopäätelmänä todetaan, että henkilötietojen suojaan liittyvän tietojen säilyttämisen ja arkistoinnin sääntelykokonaisuus vaatii päivittämistä: nykytilassa on epäselvää, mitkä aineistot kuuluvat henkilörekisteriin ja mitkä arkistoon. Tietosuoja-asetuksesta tulevat suorat vaatimukset henkilötietojen suojaamiselle säilytys- ja arkistovaiheissa johtavatkin siihen, että kansallista lainsäädäntöämme on tarkistettava siten, että tietojen säilyttäminen ja arkistointi on selkeästi eroteltu eri käyttötarkoituksiin. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.