Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Konkurssipesän vastuu ympäristövahingosta

Linna, Tuula

Lakimies 3–4/2016 s. 373–403
20.6.2016
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Johdannoksi kirjoituksen kysymyksenasetteluihin voidaan esittää seuraava kuvaus: konkurssiin asetettu osakeyhtiö on harjoittanut kaivostoimintaa, mutta malmin louhiminen on lopetettu konkurssiin asettamisen hetkellä. Kaivosyhtiön toiminnasta on aiheutunut mittavat ympäristövahingot. Ympäristöviranomainen on julkisoikeudellisena hallintopakkona määrännyt konkurssivelallisen tai konkurssipesän suorittamaan ennallistamistoimet ja tehostanut määräystään uhkasakolla tai teettämisuhalla. Lisäksi yksityiset tahot vaativat korvauksia. Pesässä on jonkin verran varoja, mutta niiden määrä ei lähestulkoonkaan riitä ympäristövahinkojen korjaamiseen tai korvaamiseen. Onko konkurssipesä vastuussa ympäristövahingoista, toisin sanoen joutuuko pesä käyttämään varat toimintavelvollisuuden mukaisiin tai viranomaisen määräämiin korjaustoimiin taikka – viranomaisen suorittaessa korjaavat toimet itse – korvaamaan niistä aiheutuneet kustannukset? Kummastakin vaihtoehdosta aiheutuu suunnilleen samanlainen varallisuusarvon vähennys pesän varoihin.

Tämän julkisoikeudellisen ympäristövastuun lisäksi on kysyttävä, ovatko ympäristövahinkoon perustuvat yksityisten tahojen korvausvaateet muita saatavia paremmassa asemassa. Konkurssipesän ympäristövastuu jakautuu siten julkisoikeudelliseen ympäristövastuuseen ja siviilioikeudelliseen (yksityisoikeudelliseen) vahingonkorvausvastuuseen. Kirjoituksessa tarkastellaan kysymyksenasettelua systematisoivan osuuden jälkeen sitä, voidaanko konkurssipesää pitää ympäristövahinkolaissa tarkoitettuna toiminnanharjoittajana. Jos vastaus on myönteinen, on vielä ratkaistava ympäristövastuiden etuoikeusasema.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.