Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Pikaluottoihin liittyvän lainsäädännön ja pikaluottomarkkinoiden kehitys vuosina 2009–2015

Vartiainen, Niko

Lakimies 1/2016 s. 102–124
29.2.2016
Lyhyempi kirjoitus

Tiivistelmä

Pikaluotoilla tarkoitetaan Tilastokeskuksen pienlainayrityksiä koskevan määritelmän mukaan pieniä vakuudettomia kulutusluottoja, joiden takaisinmaksuaika on tyypillisesti alle kolme kuukautta. Pikaluottotoiminta alkoi Suomessa vuonna 2005, jonka jälkeen toiminnan

kasvu on ollut nopeaa. Pikaluottoja koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu vuosina 2010–2013 yhteensä kolmeen kertaan. Pääsääntöisesti uudistukset kohdistuivat kuluttajansuojalain (38/1978, KSL) 7 lukuun. Uudistustoimenpiteitä koskevien hallituksen esitysten perusteella pääasiallisina tavoitteina on ollut puuttua pikaluottojen tarjontaan liittyviin ongelmiin ja vähentää velkaongelmia. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on käydä läpi pikaluottoihin liittyvät keskeisimmät lainsäädäntömuutokset ja arvioida tilastoaineiston tunnuslukujen perusteella pikaluottomarkkinoiden kehitystä. Lainsäädäntömuutosten raportoinnin osalta huomiota on kiinnitetty erityisesti tavoitteenasetteluun. Toisin sanoen, tarkoituksena on tuoda esille lainsäätäjän perustelut sääntelytoimille. Kirjoitus rakentuu siten, että keskeisimmät lainsäädäntötoimet esitellään toisessa luvussa lain esitöiden pohjalta. Kolmannessa luvussa lainsäädäntömuutosten vaikutuksia arvioidaan eri tilastojen valossa ja viimeisessä luvussa tehdään johtopäätökset havaintojen perusteella. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.