Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Euroopan unionin tuomioistuin siunasi Euroopan keskuspankin rahapoliittiset suorat ostot – C-62/14 Peter Gauweiler ym. v Deutscher Bundestag (16.6.2015)

Tuominen, Tomi

Lakimies 5/2015 s. 739–748
12.10.2015
Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Eurokriisi on jatkunut eri muodoissaan jo vuosia, minkä takia päättäjät ovat joutuneet kehittelemään yhä uusia mekanismeja eurokriisin monipolvisten ongelmien ratkaisemiseksi. Tämän kommentin kohteena oleva asia C-62/14 Gauweiler on mielenkiintoinen monesta syystä. Ensinnäkin siksi, että se on vasta toinen EU-tuomioistuimen tuomio eurokriisiin liittyen. Asiassa tuomioistuin pääsi pohtimaan rajanvetoa unionin raha- ja talouspolitiikan välillä. Ongelma on olennainen siksi, että Euroopan talous ja rahaliitto (EMU) sisältää yhteisen rahapolitiikan, mutta ei yhteistä talouspolitiikkaa. Toinen mielenkiintoinen asia on se, että tuomio täsmentää, miten Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT tai EUT-sopimus) talouspolitiikkaa määrittäviä 120–126 artikloita tulee tulkita kokonaisuutena. Kolmanneksi, koska EKP:n asemaa ja toimia on käsitelty unionin tuomioistuimen toimesta harvoin. Lisäksi tuomio tuo esille koko unionin luonteen ja kehityksen kannalta mielenkiintoisia seikkoja. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.