Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Jäädytä ja syytä

Lohse, Mikael

Lakimies 2/2014 s. 196–212
9.4.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Suomessa on 1.6.2013 otettu käyttöön hallinnollinen varojen jäädyttämisjärjestelmä. Varojen jäädyttämisestä terrorismin torjumiseksi annettu laki (325/2013,JäädL) mahdollistaa Suomessa terrorismirikoksesta epäillylle, syytetylle tai tuomitulle

kuuluvien varojen jäädyttämisen ja niin sanottujen EU:n sisäisten terroristien Suomesta löytyvien varojen jäädyttämisen Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston vuonna 2001 hyväksymän päätöslauselman 1373 edellyttämällä tavalla.

Artikkelin tavoitteena on selvittää varojen jäädyttämistä (assetfreezing) koskevan uudistuksen keskeinen sisältö ja osoittaa, keitä jäädyttämislaki velvoittaa ja voi koskea. Kirjoituksessa pohditaan lisäksi sitä, mitä korkeimman

oikeuden kesällä 2013 muuttama tulkintalinja ne bis in idem (ei

kahdesti samassa asiassa) -kieltoa koskevassa jutussa voisi tarkoittaa terrorismin rahoittamisen asiayhteydessä: estääkö jäädyttäminen terrorismirikosta koskevan syytteen nostamisen ja tutkimisen?

EIT:n ja EU-tuomioistuimen tähänastinen jäädyttämisasioita koskeva ratkaisukäytäntö ei anna eväitä pitää varojen jäädyttämispäätöstä rangaistusluonteisena seuraamuksena – jäädytä ja syytä siis. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.