Edilexissä on huoltokatko keskiviikkona 8.12.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä tiistaina 7.12.2021 klo 21.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä 8.12.2021 n. klo 02.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Koettu oikeudenmukaisuus tuomioistuimissa

Ervasti, Kaijus – de Godzinsky, Virve-Maria

Lakimies 2014/2 s. 175–195
9.4.2014
Referee-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 9.4.2014

Tiivistelmä

Suomessa on vain vähän tutkittua tietoa siitä, millaisena tuomioistuimien asiakkaat kokevat oikeudenkäynnin. Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa käynnistettiin keväällä 2011 kaksiosainen tutkimushanke, jossa tarkasteltiin asiakkaiden kokemuksia yhtäältä siviiliprosessissa ja toisaalta hallintolainkäytössä. Tutkimuksissa tarkasteltiin myös asiakkaiden luottamusta erilaisiin yhteiskunnallisiin instituutioihin ja erityisesti tuomioistuimiin ja asianajajiin. Tutkimusten pääpaino oli kuitenkin menettelyn koetussa oikeudenmukaisuudessa. Artikkelissa tarkastellaan tutkimushankkeen keskeisiä tuloksia. Erityisesti artikkeli keskittyy tulosten vertailuun eri tuomioistuinlinjojen välillä.

Alhaisen vastausprosentin vuoksi tutkimustulokset ovat vain suuntaa antavia ja viitteellisiä. Aineistoon liittyvien epävarmuustekijöiden vuoksi tarvitaankin lisätutkimusta aiheesta ja uusia metodisia kokeiluja. Aineiston puutteista huolimatta tutkimuksen tulokset olivat kautta linjan systemaattisia ja johdonmukaisia sekä samansuuntaisia aikaisemman tutkimustiedon
kanssa. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.