Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Verotuksen ja talouden territoriaalisesta kytköksestä verotusvallan ekstraterritoriaalisuuteen: Poliittisten ideoiden murros ylikansallisessa yritysveroreformissa

Jaakkola, Jussi

Lakimies 1/2024 s. 6–31
27.2.2024
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkelin näkökulmana on se, kuinka verotusvallankäytön sääntelyä ja legitimiteettiä koskevat poliittiset ideat muuttuvat pitkällä aikavälillä ja kuinka muutos heijastuu ylikansalliseen vero-oikeuteen. Artikkelissa kirjoittaja esittää, että yritysverotuksen ylikansallinen reformi on johtanut oikeudelliseen muutokseen, joka on alkanut irtautua poliittisesta ideasta, joka on historiallisesti ollut olennainen yritysten verotuksen oikeuttamisessa Euroopassa.

Luvussa 2 kirjoittaja esittää, että verotus ja markkinatalous on liberaalista yhteiskuntamallista alkaen hahmotettu yhteiskuntajärjestyksen osiksi, jotka vastavuoroisesti mahdollistavat toisensa. Koska verotus mahdollistaa talouden, valtiolle syntyy oikeus kerätä veroa taloudesta. Tällä perusteella verotusoikeus on kansainvälisessä yhteisössä laajasti tunnustettu valtiolle, jossa yrityksen on tulkittu olevan taloudellisesti läsnä. Tätä kutsutaan artikkelissa verotuksen ja talouden territoriaaliseksi kytkökseksi. Luvussa 3 esitetään, että 2010-luvulla alkanut yritysreformi rakentui alkuvaiheissaan idealle verotuksen ja talouden territoriaalisesta kytköksestä. Luvussa 4 kirjoittaja analysoi, missä mielessä reformi on irtautunut territoriaalisesta kytköksestä ja vienyt kohti ekstraterritoriaalista verotusvallan käyttöä.

(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.