Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry

Puutteelliset hakuehdot

Jakolaki 14.12.1951/604

Aiempi ajantasamuoto - seurattu muutossäädökseen 26.11.1993/1016

Tämä laki on kumottu KiinteistönmuodostamisL:lla 12.4.1995/554.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 LUKU

Isojako

1 §

Jos kylä ei ole aikaisemmin ollut isojaon alaisena, toimitettakoon siinä, kun yleinen etu vaatii tai kylän jonkin tilan omistaja sitä tahtoo, isojako, niinkuin tässä laissa säädetään.

Missä kyliä ei vanhastaan ole, mutta tilat kuitenkin ovat isojaolla erottamatta, on niin ikään isojako toimitettava; silloin on jakokunnasta voimassa, mitä tässä laissa säädetään kylästä.

2 §

Jos verollepano toimitetaan isojaon yhteydessä, on isojaossa jakoperusteena koko jaettavaan tilusmäärään nähden se manttaali, mikä tiloille silloin pannaan, mutta muussa tapauksessa ennestään voimassa oleva manttaali.

Jos kylässä on rälssitiloja tai kirkollisvapauksia nauttivia papiston virkataloja ja kylän tilusalasta on erotettava liikamaata valtiolle, on ensin määrättävä mainittujen tilojen osuus sekä keskenään että niiden suhteessa samalla jaettaviin muihin tiloihin kaikkien tilojen vanhojen manttaalien mukaan.

Entisen viipurin läänin alueella on jakoperusteena vähentämätön veroluku, kuitenkin niin, että jos paikkakunnalla on vanhastaan käytetty jotakin muuta jakoperustetta tai kaikki kylän osakkaat sellaisen hyväksyvät, sitä on noudatettava.

3 §

Jokaisen tilan tulee, mikäli tarkoituksenmukainen jako sallii, saada viljellyistä tiluksista niin paljon, kuin jyvityksen mukaan vastaa sen riidatonta viljelysnautintaa ennen isojakoa. Jos tämä on suurempi kuin se tilusmäärä, mikä tilalle jakoperusteen mukaan on tuleva, jaetaan ylijäämä muiden tilojen kesken, j...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.