Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry

Puutteelliset hakuehdot

Ajantasainen säädös - seurattu säädökseen 108/2024 saakka.

Asetus yhteisestä haverista 27.6.1980/502

Tämä asetus on jätetty edelleen voimaan. Ks. MeriL 674/1994 24 luku 1 §.

Kauppa- ja teollisuusministerin esittelystä säädetään merilain (399/80) 189 §:n nojalla:

1 §

Yhteisen haverin osalta on, ellei toisin ole sovittu, niin sanottujen vuoden 1974 York– Antwerpen sääntöjen mukaisesti noudatettava, mitä jäljempänä säädetään.

2 §

Tulkintasääntö

Yhteistä haveria selvitettäessä on sovellettava seuraavia kirjaimilla ja numeroilla merkittyjä sääntöjä riippumatta jokaisesta niiden kanssa ristiriidassa olevasta laista ja käytännöstä.

Yhteinen haveri selvitetään kirjaimilla merkittyjen sääntöjen mukaisesti, mikäli numeroilla merkityistä säännöistä ei muuta johdu.

3 §

Sääntö A.

Yhteishaveritoimi on kysymyksessä vain siinä tapauksessa, että tarkoituksellisesti ja kohtuutta noudattaen tehdään poikkeuksellinen uhraus tai kustannus yhteisen pelastamisen vuoksi, jotta merellä yhteiseen vaaraan joutunut omaisuus saadaan varjelluksi vaaralta.

Sääntö B.

Yhteisen haverin luonteiset uhraukset ja kustannukset on siihen osallistuvien eri etuuksien kannettava jäljempänä säädettyjen perusteiden mukaan.

Sääntö C.

Vain sellaiset menetykset, vahingot tai kustannukset, jotka suoranaisesti johtuvat yhteishaveritoimesta, korvataan yhteisenä haverina.

Yhteisenä haverina ei korvata alusta tai lastia kohdannutta, viivytyksestä johtuvaa, matkan kestäessä tai sen jälkeen sattunutta menetystä tai vahinkoa kuten ajanhukkaa, ei myöskään minkäänlaista välillistä menetystä kuten markkinoiden menettämistä.

Sääntö D.

Jos tapahtuma, joka antoi aiheen uhraukseen tai kustannukseen, on johtunut jonkun ha...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.