Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om gruvmineralskatt (i kraft från och med 1.1.2024) 3.3.2023/314

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Lagens tillämpningsområde

På sådana gruvmineral som avses i 2 § i gruvlagen (621/2011) ska skatt betalas på det sätt som föreskrivs i denna lag.

Denna lag tillämpas inte på gruvmineral från guldvaskning.

2 §

Skattskyldighet

Skattskyldig är en sådan aktör som brutit gruvmineral och som förutsätts ha ett sådant tillstånd att bedriva gruvdrift som avses i gruvlagstiftningen.

Om en skattskyldig som avses i 1 mom. överlåter tillståndet till annan aktör, är mottagaren av överlåtelsen skattskyldig.

3 §

Skyldighet att betala skatt

Skyldighet att betala skatt uppkommer

1) i fråga om de gruvmineral som avses i bilagan enligt den tidpunkt då anrikningsprocessen för mineralet första gången inleds, och

2) i fråga om andra gruvmineral än de som avses i bilagan enligt den tidpunkt då mineralet bryts.

4 §

Beskattningsvärde

Beskattningsvärdet av de gruvmineral som avses i bilagan fastställs utifrån det dagliga internationella marknadspriset på gruvmineralet i fråga eller motsvarande offentliga prisuppgifter. Om uppgifter om det dagliga internationella marknadspriset eller motsvarande offentliga prisuppgifter inte finns att tillgå, fastställs beskattningsvärdet utifrån uppgifter om det dagliga internationella marknadspriset på en motsvarande produkt eller motsvarande offentliga prisuppgifter. Beskattningsvärdet fastställs som det aritmetiska medelvärdet av ovannämnda prisuppgifter under en granskningsperiod på ett kalenderår.

Bestämmelser om den prisuppgift som tillämpas som grund för beskattningsvärdet av varje gruvmineral samt om hur prisuppgiften fastställs utfärdas genom förordning av statsrådet.

Skattef...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.