Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om renskadenämnden 14.1.2021/12

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 36 § 4 mom. i renskötsellagen (848/1990), sådant det lyder i lag 1135/2020:

1 §

Utnämning av renskadenämnden och dess sekreterare

De som utnämns till medlemmar i renskadenämnden ska ge sitt samtycke till uppgiften. En medlem i nämnden beviljas avsked av jord- och skogsbruksministeriet, som utnämner en efterträdare för denne för den återstående mandatperioden.

Livsmedelsverket ska utnämna minst en sekreterare för renskadenämnden.

2 §

Behörighetsvillkor för nämndens medlemmar

Medlemmarna i renskadenämnden ska vara erkänt skickliga och erfarna personer som företräder sakkunskap som är av betydelse för nämnden. Minst två av nämndens medlemmar ska ha annan högre högskoleexamen i juridik än magisterexamen i internationell och komparativ rätt. Minst en medlem ska vara förtrogen med samekulturen.

3 §

Sammansättning vid avgörande

Renskadenämnden avgör de utlåtandeärenden som hänskjuts till nämnden i en sammansättning med tre medlemmar. I sammansättningen ska finnas sådan sakkunskap som är av betydelse för det ärende som behandlas.

Med avvikelse från 1 mom. räcker en sammansättning vid avgörande med två medlemmar som företräder sådan sakkunskap som är lämplig med tanke på ärendet, om det är uppenbart att något utlåtande inte kan ges.

Nämndens ordförande eller, om nämndens ordförande är förhindrad, vice ordförande beslutar om sammansättningen vid avgörande med beaktande av att restiderna och resekostnaderna förblir skäliga när syn förrättas. För den sammansättning som ska avgöra ärendet utses en ordförande.

4 §

Avgörande av utlåtandeärenden

Om nämnden är oenig om hur ett ärende ska avgöras, fattas beslutet ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.