Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om statsgaranti för försäkringsskydd i fråga om vaccin mot covid- 19 17.12.2020/1058

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Tillämpningsområde

Denna lag innehåller bestämmelser om statsgaranti (försäkringsgaranti) som beviljas för försäkring av personskador som orsakas av vacciner som ges i Finland och förebygger insjuknande i covid-19.

2 §

Försäkringsgarantiobjekt

Statsrådet kan på de villkor som det fastställer och utan krav på motsäkerhet bevilja försäkringsgaranti för en personförsäkring som tillhandahålls av ett försäkringsbolag till den del som försäkringen ersätter personskador i enlighet med 1 §.

Försäkringsgaranti kan ställas endast om det inte finns någon återförsäkring som är lämplig med hänsyn till rådande förhållanden.

3 §

Försäkringsgarantins varaktighet och maximibelopp

Försäkringsgaranti kan ställas för högst ett kalenderår åt gången.

Beloppet av statens ansvar på basis av den försäkringsgaranti som beviljas ett försäkringsbolag kan uppgå till högst 30 miljoner euro per kalenderår. Summan av ansvaret för beviljade försäkringsgarantier får vid varje given tidpunkt uppgå till högst 300 miljoner euro.

4 §

Ansökan om försäkringsgaranti

Försäkringsgaranti söks hos social- och hälsovårdsministeriet.

5 §

Garantiavgift

För försäkringsgarantin tas det ut en garantiavgift, vars storlek bestäms i proportion till risken och med beaktande av kostnaderna för behandlingen av ärendet. Garantiavgiften kan nedsättas med beaktande av spridningen av covid-19 och hur allvarlig sjukdomen är och betydelsen av försäkringsgarantin för de försäkrade och försäkringstagaren samt andra rådande förhållanden.

6 §

Administration och tillsyn i fråga om statsgarantin

Statskontoret ansvarar för administr...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.