Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för beräkning av en engångsersättning som betalas i stället för en fortlöpande ersättning från patientförsäkringen på grund av en personskada 25.11.2020/926

I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 24 § 5 mom. i patientförsäkringslagen (948/2019):

1 §

Kapitalvärde

Om ersättningstagaren inte har uppnått åldern för ålderspension före den tidpunkt då en fortlöpande ersättning ändras till en engångsersättning, beaktas vid beräkningen av det kapitalvärde som avses i 24 § 4 mom. i patientförsäkringslagen det årliga grundbeloppet för den fortlöpande ersättningen före det att ersättningstagaren uppnått åldern för ålderspension och det årliga grundbeloppet för den fortlöpande ersättningen efter det att åldern för ålderspension har uppnåtts. Om ersättningstagaren har uppnått åldern för ålderspension, beaktas vid beräkningen av kapitalvärdet det årliga grundbeloppet för den fortlöpande ersättning som ersättningstagaren får. Utöver grundbeloppen beaktas de höjningar som gjorts i grundbeloppet med stöd av lagen om bindande av vissa patientskadeersättningar vid lönenivån (255/1987) och 28 § i patientförsäkringslagen på det sätt som anges i bilaga 1.

Om ersättningstagaren inte har uppnått åldern för ålderspension före den tidpunkt då en ersättning som betalats fortlöpande ändras till en engångsersättning, beräknas det kapitalvärde som avses i 24 § 4 mom. i patientförsäkringslagen enligt formel (9) i bilaga 1. Om ersättningstagaren har uppnått åldern för ålderspension, beräknas det kapitalvärde som avses i 24 § 4 mom. i patientförsäkringslagen enligt formel (10) i bilaga 1.

2 §

Räntesats

Den räntesats som används vid beräkn...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.