Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om bestämning av det relationstal och om grunderna för den förhandskalkyl som avses i 49 § i patientförsäkringslagen samt om betalning av de andelar som gäller fördelningssystemet och som avses i 50 § i den lagen 22.6.2020/533

I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 49 och 50 § i patientförsäkringslagen (948/2019):

1 §

Beaktande av fördelningssaldot för de föregående åren

När relationstalet enligt 49 § 1 mom. i patientförsäkringslagen (948/2019) bestäms ska det fördelningssaldo som influtit för de år som föregår fördelningsåret beaktas så att det fördelningssaldo som inflyter visar ett så litet över- eller underskott som möjligt och så att den årliga variationen i fördelningsavgiften samtidigt är så liten som möjligt.

2 §

Förhandskalkyl

Den förhandskalkyl som avses i 49 § 3 mom. i patientförsäkringslagen baserar sig på en prognos om de försäkringsbolagsspecifika premieinkomsterna under fördelningsåret och om de ersättningar som Patientförsäkringscentralen ska betala ur fördelningssystemet. Patientförsäkringscentralen ska göra prognosen i maj under fördelningsåret utgående från de uppgifter som den har till sitt förfogande.

3 §

Förhandsutjämning enligt fördelningssystemet

Det belopp som försäkringsbolaget ska betala eller som ska redovisas till försäkringsbolaget enligt de förhandskalkyler som avses i 50 § 1 mom. i patientförsäkringslagen utgörs av de kalkylerade försäkringsbolagsspecifika fördelningsavgifterna minskade med de kalkylerade bolagsspecifika ersättningarna enligt fördelningssystemet och det kalkylerade bolagsspecifika fördelningssaldot samt ökade med ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.