Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Miljöministeriets förordning om väsentliga tekniska krav för rördelar av mässing och koppar avsedda för vatteninstallationer i byggnader (I kraft från och med 1.1.2020) 9.4.2019/480

I enlighet med miljöministeriets beslut föreskrivs med stöd av 117 c § 3 mom. i markanvändnings- och bygglagen (132/1999), sådant det lyder i lag 958/2012:

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning gäller väsentliga tekniska krav för rördelar av mässing och koppar (nedan rördelar) som används för att leda hushållsvatten och varmt bruksvatten i vatteninstallationer i byggnader och på fastigheter. Denna förordning är även tillämplig på rördelar som är tillverkade av andra kopparlegeringar.

Denna förordning omfattar rördelar och fördelare, vars gängkopplingsända har en storlek på mellan en fjärdedels tum och fyra tum (nominell storlek DN 8–DN 100), och rördelar med kapillärkopplingsändar till kopparrör vilkas nominella ytterdiameter är 10–108 mm.

2 §

Definitioner

I denna förordning avses med

1) rördel en rördel av mässing eller koppar som är försedd med gängkopplingsändar, kapillärkopplingsändar eller bådadera. En rördel av koppar har endast kapillärkopplingsändar.

2) kapillärkopplingsända muffliknande kopplingsända avsedd för kopparrörets lödfog.

3 §

Lämplighet för ledning av hushållsvatten

Ämnen som är skadliga för hälsan får inte migrera från rördelen till vattnet och rördelen får inte försämra vattnets kvalitet. De rördelsmaterial som kommer i kontakt med vatten ska vara lämpliga för ledning av hushållsvatten. Om metalldelarna är tillverkade av en kopparlegering vars blyhalt är högst 0,2 procent, krävs ingen provning.

Halten av upplöst bly i testvattnet från rördelens tillverkningsmaterial får vara högst 5 mikrogram ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.