Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om grunderna för sådan menersättning i form av en engångsersättning som avses i 87 § 3 mom. i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar 14.1.2019/48

I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 87 § 3 mom. i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (459/2015):

1 §

Kapitalvärde

Det i 87 § 3 mom. i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar avsedda kapitalvärdet fås genom att man multiplicerar beloppet av menersättningen enligt 86 § i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar med den kapitalkoefficient som anges i 4 § i denna förordning.

2 §

Räntefot

Den i 87 § 3 mom. i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar avsedda räntefoten är 2 procent.

3 §

Dödlighet

Den mortalitetsmodell som ska användas vid beräkningen anges i bilaga 1 i denna förordning.

4 §

Kapitalkoefficient

Den kapitalkoefficient som används vid beräkningen av en engångsersättning grundar sig på den prestation som månatligen betalas på förhand fram till personens död. Kapitalkoefficienten räknas ut enligt formel (1) i bilaga 1.

Kapitalkoefficienten räknas ut utifrån den ålder som erhålls då man adderar ett halvt år till ersättningstagarens ålder på den födelsedag som i de fall som avses i 87 § 3 mom. i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar föregick skadedagen för skadefallet.

5 §

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 21 januari 2019.

Denna förordning tillämpas på sådana engångsersättningar i enlighet med 87 § 3 mom. i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar som betalas på basis av olycksfall som inträffar den 1 januari 2019 eller därefter.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.