Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Finansministeriets förordning om jubileumsmyntet Finlands presidenter – Mauno Henrik Koivisto 17.10.2018/825

I enlighet med finansministeriets beslut föreskrivs med stöd av 1 § 2 mom. i lagen om mynt (216/1998), sådant det lyder i lag 378/2002:

1 §

År 2018 präglas ett jubileumsmynt med valören 5 euro med temat Finlands presidenter och med Mauno Henrik Koivisto som motiv.

2 §

Jubileumsmyntens mittparti är av kopparnickel av vars vikt 75 procent är koppar och 25 procent nickel. Ringen som omger mittpartiet är av aluminiumbrons av vars vikt 92 procent är koppar, 6 procent aluminium och 2 procent nickel. Halterna får variera med högst ± 10 promilleenheter.

3 §

Jubileumsmyntets diameter är 27,25 ± 0,1 millimeter och dess vikt 9,8 ± 0,4 gram.

Högst 5 procent av mynten får till diametern avvika mer än ± 0,1 millimeter.

4 §

Bilderna och inskrifterna på de plana ytorna av jubileumsmyntet är placerade så att vardera sidan av myntet är på rätt led då myntet vänds som ett bokblad.

På myntets valörsida finns myntutformarens släktnamnsinitial L och Ab Myntverket i Finlands logotyp.

5 §

Jubileumsmyntets utseende framgår av följande beskrivning och bilden nedan.

Bakgrunden på myntets valörsida utgörs av ett finskt åkerlandskap. I mitten av landskapet finns en öppen bok, på vars sidor avbildas en urban, byggd miljö med industrianläggningar och hus. Texten SUOMI löper i bågform längs myntets vänstra kant, texten FINLAND i bågform i mitten av myntets övre kant och årtalet 2018 i bågform längs myntets högra kant. Valörbeteckningen 5 EURO löper i bågform i mitten av myntets nedre kant.

På myntets teckensida finns ett porträtt av Mauno Henrik Koivisto som tittar åt höger. Texten MAUNO HENRIK KOIVISTO 1923–2017 löper längs myntets kant runt porträttet.


6 §

En del av jubil...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.