Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Finansministeriets förordning om Tullens maktmedel och om stoppande av fortskaffningsmedel 5.9.2017/610

I enlighet med finansministeriets beslut föreskrivs med stöd av 27 § 2 mom. i tullagen (304/2016) och 5 kap. 4 § 2 mom. 3 punkten i lagen om brottsbekämpning inom Tullen (623/2015), av dem den sistnämnda bestämmelsen sådan den lyder i lag 310/2016:

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller närmare bestämmelser om i tullagen (304/2016) avsedd utbildning i användningen av maktmedel, träning i och uppföljning av användningen av maktmedel, förvaring av maktmedelsredskap och övervakning av användningen av maktmedel. Förordningen innehåller också närmare bestämmelser om i lagen om brottsbekämpning inom Tullen (623/2015) avsedda tecken och metoder vid stoppande av fortskaffningsmedel i samband med uppdrag inom Tullens brottsbekämpning.

Bestämmelserna om maktmedel i denna förordning gäller tullmän som avses i 22 § i tullagen och som arbetar i tullbrottsbekämpnings- eller tullövervakningsuppgifter.

Bestämmelser om en tullmans rätt att använda maktmedel och rätt till nödvärn, om beredskap för och varning om användning av maktmedel, om rätt att bära och vid behov använda maktmedelsredskap och om skyddsredskap samt användning av skjutvapen och fängsel finns i 22–26 § i tullagen. En bestämmelse om en tullmans rätt att stoppa fortskaffningsmedel finns i 13 § 1 mom. i tullagen.

2 §

Definitioner

I denna förordning avses med

1) användning av maktmedel användning av maktmedelsredskap eller fysisk kraft med syfte att antingen direkt eller indirekt påverka beteendet hos den som är föremål för en åtgärd, användning av maktmedelsredskap eller fysisk kraft på det sätt som avses i 22 § 1 mom. i...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.