Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ 21.12.2016/1355

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 24, 26 och 55 § i lagen om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ (768/2016):

1 kap

Den mervärdesskattskyldiges bokföring

1 §

Registrering av affärshändelser

För utredning av den mervärdesskatt som ska betalas eller dras av ska den som är mervärdesskattskyldig och bokföringsskyldig registrera de affärshändelser som påverkar skattens belopp i kronologisk ordning enligt vilken tidpunkt den skatt, som ska betalas eller dras av, ska beaktas vid beräkningen av den skatt som ska redovisas för skatteperioden.

Försäljningar och inköp som är föremål för olika skattesatser ska i den systematiska bokföringen utan svårighet kunna särskiljas från varandra.

Försäljning och inköp av varor på vilka en skattskyldig återförsäljare tillämpar det förfarande som avses i 79 a § i mervärdesskattelagen (1501/1993) ska utan svårighet kunna särskiljas från annan försäljning och andra inköp. Om en skattskyldig återförsäljare tillämpar det förfarande som avses både i 79 j § och i 79 k § i mervärdesskattelagen, ska de affärstransaktioner som omfattas av nämnda förfaranden utan svårighet kunna särskiljas från varandra.

Försäljning av investeringsguld i enlighet med 43 b § i mervärdesskattelagen ska utan svårighet kunna särskiljas från övriga affärshändelser.

Anteckningarna om inköp och försäljningar kan göras i den kronologiska delbokföringen eller i någon annan bokföringsbok så att deras samband med den systematiska huvudbokföring som avses i 2 kap. 4 § i bokföringslagen (1336/1997) kan konstatera...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.