Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om rättsgenetisk faderskapsundersökning och medicinsk utredning (upphävd) 22.10.2015/1276

Denna förordning har upphävts genom F 8.9.2022/805, som gäller fr.o.m. 1.1.2023.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 24 § i lagen om rättsgenetisk faderskapsundersökning (378/2005) och 60 § 1 mom. i faderskapslagen (11/2015):

1 §

Provtagning

Om det prov som behövs för en undersökning inte har tagits under barnatillsyningsmannens uppsikt, ska den som ska undersökas lämna den provtagningshandling som avses i 11 § 5 punkten till den i 13 § 3 mom. i lagen om rättsgenetisk faderskapsundersökning (378/2005) avsedda yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvården som tar provet eller beskickningstjänsteman som övervakar provtagningen.

Innan provet tas ska den som undersöks styrka sin identitet. Om en rättsgenetisk faderskapsundersökning görs i en sådan situation som avses i 26 § 2 mom. i faderskapslagen (11/2015) därför att de handlingar som utvisar mannens eller moderns identitet och familjeband är bristfälliga, kan provet tas även om identiteten hos den som ska undersökas inte har kunnat fastställas på ett tillförlitligt sätt.

Provtagaren eller den tjänsteman som övervakar provtagningen ska se till att provtagningshandlingen blir ifylld. Han eller hon ska se till att provet tas i enlighet med den i 3 § i lagen om rättsgenetisk faderskapsundersökning avsedda undersökningsmyndighetens anvisningar och att provgivarens personuppgifter antecknas på provröret. Provet sänds utan dröjsmål tillsammans med provtagningshandlingen till undersökningsmyndigheten i enlighet med dennes anvisningar.

2 §

Sändande av vävnadsprov till undersökningsmyndigheten

När undersökningen gäller vävnadsp...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.