Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om varselmärkning och signaler på arbetsplatser samt om minimikraven på dem 21.5.2015/687

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 14 § 2 mom. och 32 § 4 mom. i arbetarskyddslagen (738/2002):

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om varselmärkning och signaler som används på arbetsplatser samt om minimikraven på dem.

Denna förordning gäller inte märkning i samband med att farliga ämnen eller blandningar eller farliga produkter eller farlig utrustning släpps ut på marknaden eller överlåts för ibruktagande.

Denna förordning gäller inte varselmärkning och signaler som används vid transport på väg, järnväg, vattenväg, till sjöss eller i luften. På dessa transportformer kan bestämmelserna i 5 kap. tillämpas.

2 §

Arbetsgivarens omsorgsplikt

Arbetsgivaren ska se till att arbetsplatsen har den varselmärkning och de signaler enligt denna förordning som behövs för att arbetet ska kunna utföras tryggt.

3 §

Undervisning och handledning för arbetstagare

Arbetsgivaren ska ge arbetstagarna undervisning och handledning beträffande varselmärkningen och signalerna och de åtgärder som dessa förutsätter.

2 kap

Allmänna minimikrav på varselmärkning och signaler på arbetsplatser och på användningen av dem

4 §

Varselmärkning och signaler

Varselmärkning och signaler är i bilaga I avsedda skyltar och i bilaga IV avsedda handsignaler samt utmärkning av hinder och farliga områden, ljussignaler, ljudsignaler och i förväg fastställda muntliga meddelanden som lämnas med mänsklig eller syntetisk röst (röstmeddelanden). Varselmärkning och signaler får endast användas för att överföra sådana budskap eller sådan information som avses i denna förordning....

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.