Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning om arv 22.5.2015/682

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Beslut om erkännande och verkställbarhet

En sådan ansökan om verkställbarhetsförklaring som avses i artikel 45 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 650/2012 om behörighet, tillämplig lag, erkännande och verkställighet av domar samt godkännande och verkställighet av officiella handlingar i samband med arv och om inrättandet av ett europeiskt arvsintyg, ska prövas av en tingsrätt. Bestämmelser om vilken tingsrätt som är behörig i ärendet finns i artikel 45.2.

En i artikel 39.2 i förordningen avsedd ansökan om huruvida en dom som getts i en medlemsstat ska erkännas eller inte, ska prövas av den tingsrätt inom vars domkrets någon av de parter som beslutet avser är bosatt. Om ingen av de parter som beslutet avser är bosatt i Finland, ska ansökan prövas av Helsingfors tingsrätt.

2 §

Sökande av ändring i tingsrättens beslut

Ändring i tingsrättens avgörande enligt 1 § söks hos hovrätten utan att missnöje anmäls.

3 § (29.11.2019/1152)

Europeiskt arvsintyg

Ett europeiskt arvsintyg enligt den förordning som nämns i 1 § utfärdas av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. I landskapet Åland kan ansökan om arvsintyg lämnas in även till Statens ämbetsverk på Åland.

I ett sådant beslut av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som avses i artikel 72 i förordningen får ändring sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som anges i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019). Ändring i förvaltningsdomstolens beslut får sökas genom besvär på det sätt som anges i den lagen.

Se L om rättegång i förvaltningsärenden 808/2019 2 och 3 kap.

4 §

Ikraftträdande

Denna lag ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.