Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om införande av stiftelselagen 24.4.2015/488

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Ikraftträdande av stiftelselagen

Stiftelselagen (487/2015), nedan den nya lagen, träder i kraft den 1 december 2015. Genom den nya lagen upphävs lagen om stiftelser (109/1930), nedan den gamla lagen.

Den nya lagen tillämpas också på stiftelser som har bildats före lagens ikraftträdande, om inte något annat följer av denna lag.

Om det någon annanstans i lagstiftningen hänvisas till en bestämmelse i den gamla lagen eller annars avses en bestämmelse i den gamla lagen, ska den bestämmelse i den nya lagen tillämpas som har trätt i stället för bestämmelsen i den gamla lagen.

2 §

Ekonomisk fördel för närståendekretsen

Om ändamålet för en stiftelse enligt en stadgebestämmelse som registrerats före den nya lagens ikraftträdande är att bereda sådan ekonomisk fördel för någon i närståendekretsen som är tillåten enligt 5 § 3 mom. i den gamla lagen och förbjuden enligt 1 kap. 2 § i den nya lagen under andra förutsättningar än de som anges i 1 kap. 9 § i den nya lagen, ska 5 § 3 mom. i den gamla lagen tillämpas på stiftelsen till utgången av 2034, om inte bestämmelsen före det ändrats i enlighet med den nya lagen eller strukits.

Om den som med stöd av en stiftelseurkund som upprättats före den nya lagens ikraftträdande eller med stöd av en stadgebestämmelse som registrerats eller villkoren i en donation som gjorts före ikraftträdandet har överlåtit tillgångar till en stiftelse med sådana förbehåll om rättigheter i förmögenheten som anges i 1 kap. 3 § 2 eller 3 mom. i den nya lagen, ska en sådan bestämmelse upphöra att gälla den 31 december 2034, om bestämmelsen inte har strukits före det.

En förmånstagare som uppfyller kraven i en sta...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.