Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Republikens presidents förordning om republikens presidents arkiv 20.2.2015/151

I enlighet med republikens presidents beslut föreskrivs med stöd av 84 § i lagen om republikens presidents kansli (100/2012):

1 §

Till republikens presidents arkiv hör de handlingar som har inkommit till presidenten vid utövningen av presidentämbetet eller som tillkommit vid utövningen av ämbetet. Till arkivet hör också de handlingar som föredragandena vid republikens presidents kansli har gjort upp, till den del de gäller utövningen av presidentämbetet.

Till republikens presidents arkiv hör även tidigare presidenters handlingar.

Varje president är en separat arkivbildare.

2 §

Republikens presidents kansli vårdar och förvarar republikens presidents arkiv i enlighet med republikens presidents anvisningar och republikens presidents arkivbildningsplan, om inte något annat föreskrivs i denna förordning, tills arkivet överförs till Riksarkivet på det sätt som bestäms i republikens presidents arkivbildningsplan.

Republikens presidents arkiv ska vårdas så att det i första hand effektivt betjänar utövningen av presidentämbetet. Vid vården och förvaringen av arkivet ska ett senare behov av att utnyttja materialet för forskningsändamål beaktas.

3 §

Republikens presidents arkiv står till förfogande för den president som har bildat arkivet och den president som innehar presidentämbetet. När republikens president fattar beslut om användning av handlingarna ska han eller hon om möjligt höra den president som har bildat arkivet.

Handlingar i republikens presidents arkiv får gallras endast i enlighet med republikens presidents arkivbildningsplan.

4 §

Republikens presidents privata arkiv är den helhet av handlingar som har tillkomm...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.