Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område 17.10.2014/817

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Tillämpningsområde

I denna lag utfärdas kompletterande bestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1215/2012 om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område, nedan förordningen.

2 §

Om behöriga domstolar

Om en person har hemvist i en annan medlemsstat i Europeiska unionen, är en finsk domstol behörig att pröva en talan som väckts mot honom eller henne endast med stöd av bestämmelserna i kapitel II avsnitt 2–7 i förordningen.

Behörighetsgrunderna i 10 kap. 18 § 1 mom. 1 och 2 punkten i rättegångsbalken tillämpas inte i ett ärende där svaranden är en person som avses i 1 mom. i denna paragraf.

3 §

Verkställighetsförfarande

En verkställbar dom som meddelats i en annan medlemsstat ska verkställas i Finland under samma förutsättningar som en i Finland meddelad lagakraftvunnen dom. Om den person mot vilken verkställighet söks visar att en verkställbar dom saknar laga kraft, ska domen verkställas på det sätt som föreskrivs om verkställighet av en icke lagakraftvunnen dom.

Bestämmelserna i utsökningsbalken (705/2007) tillämpas på verkställighetsförfarandet, om inte något annat följer av kapitel III avsnitt 2 i förordningen eller av denna lag.

4 §

Översättningar

Om utmätningsmannen begär det, ska sökanden inom en utsatt tid lämna in översättningar till finska eller svenska av de handlingar som avses i artikel 42.3 eller 42.4 i förordningen. Innehållet i en handling som avses i artikel 42.3 i förordningen får ocks...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.