Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av rabies (upphävd) 16.9.2014/724

Denna förordning har upphört att gälla fr.o.m. 21.4.2021. Se L 76/2021 101 §.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen om djursjukdomar (441/2013):

1 §

Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på bekämpning av rabies hos djur.

2 §

Undersökning av och provtagning på djur som misstänks ha insjuknat i rabies

En tillsynsmyndighet ska vid en undersökning som avses i 20 § 1 mom. och 22 § 2 mom. i lagen om djursjukdomar utreda om djuret har symtom som tyder på rabies eller bitmärken samt om det enligt de uppgifter som myndigheten har fått finns orsak att misstänka att djuret har rabies. Den aktör som är ansvarig för djuret ska informeras om att rabies kan smitta från djur till människa.

Om det djur som misstänks ha insjuknat har dött eller om det avlivas eller slaktas, ska djurets huvud och en del av halskotpelaren tas som prover för analys med avseende på rabies.

Kadavret av en vild räv, mårdhund, varg, grävling eller något annat vilt däggdjur som har betett sig avvikande ska om möjligt tas som prov för analys med avseende på rabies.

3 §

Utredning om sjukdomens ursprung och utbredning

Regionförvaltningsverket ska vid en utredning som avses i 22 § i lagen om djursjukdomar försöka få reda på om det djur som misstänks ha insjuknat i rabies har utsatt andra djur eller människor för eventuell smitta, om de utsatta djuren har vaccinerats mot rabies och när de har vaccinerats.

4 §

Beslut gällande djur med symtom för förhindrande av spridning av sjukdomen

Om formell misstanke om djursjukdom riktas mot ett djur med symtom som tyder på rabies ska ett beslut som avses i 23 § 1 mom. i lagen om djursjukdomar fatta...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.