Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Valordning för kyrkan (upphävd) 8.11.2013/416 år 2014

Denna valordning har upphävts genom kyrkoordning 11.11.2021/657 år 2023, som gäller fr.o.m. 1.7.2023.

I enlighet med kyrkomötets beslut stiftas med stöd av 2 kap. 3 § 1 mom. i kyrkolagen (1054/1993):

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Tillämpningsområde

Denna valordning tillämpas på val om vilka det finns bestämmelser i 23 kap. i kyrkolagen (1054/1993).

2 §

Frister

Valnämnden eller någon annan motsvarande myndighet som ansvarar för ett val ska på de tidpunkter som anges i kyrkolagen eller i denna valordning vidta alla åtgärder som krävs för att förrätta valet.

En röstberättigad kan vidta en åtgärd, för vilken det i kyrkolagen eller i denna valordning har angetts en bestämd dag eller i en kungörelse eller skrivelse av valnämnden har uppställts eller meddelats en sådan, under närmast påföljande vardag, om dagen inträffar på en helgdag, helgfri lördag eller en dag som är jämställd med en sådan dag enligt lagen om beräknande av laga tid (150/1930).

En valförrättning, valmyndighetens möte eller någon annan valåtgärd som hör till en myndighets uppgifter och som är beroende av en röstberättigads åtgärd flyttas framåt på motsvarande sätt.

2 kap

Församlingsval

Allmänna bestämmelser om församlingsval

3 § (9.11.2017/210 år 2018)

Tidpunkten för församlingsval

Församlingsval inleds under valåret den tredje söndagen i november, efter gudstjänsten, dock senast klockan 11 och avslutas samma dag klockan 20. Vid församlingsval kan förhandsröstning ske så som bestäms nedan.

Om en ändring av församlingsindelningen från ingången av det år som följer efter valåret är anhängig vid utgången av augusti månad under valåret, kan domkapitlet b...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.