Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Statsrådets förordning om de språkkunskaper som krävs av dem som utför säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i järnvägssystemet 10.1.2013/12

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 6 § 4 mom. i lagen om säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i järnvägssystemet (1664/2009):

1 §

Krav på språkkunskaper i säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter

Av den som utför säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter krävs sådana kunskaper i finska som är tillräckliga med tanke på arbetsuppgifterna. Ett lämpligt intyg över kunskaperna i finska ska läggas fram, om Trafiksäkerhetsverket begär det. Språkintyg krävs dock inte av den som har finska som modersmål eller den vars kunskaper i finska är jämförbara med de språkkunskaper som en person med finska som modersmål har.

Den som utför säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter och till vars uppgifter hör kommunikation inom järnvägstrafiken ska kunna de meddelanden som används i bannätet på finska och kunna använda dem på rätt sätt.

2 §

Krav på särskilda språkkunskaper för förare av rullande materiel

Av en förare av rullande materiel krävs tillräckliga kunskaper i finska. Kunskaperna ska vara sådana att föraren på ett effektivt sätt kan kommunicera med bannätsförvaltaren om sådant som är väsentligt med tanke på trafiksäkerheten i alla trafiksituationer. Föraren ska också kunna använda de meddelanden som används i kommunikationen inom järnvägstrafiken. Förarens muntliga språkfärdighet ska vara på minst nivå 3 enligt bilagan.

3 §

Krav på särskilda språkkunskaper för den som utför andra säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i rullande materiel

Den som utför andra säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i rullande materiel ska kunna finska tillräckligt bra och kunna använda de...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.