Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ofullständiga sökkriterier

Lag om värdepapperskonton 14.12.2012/750

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap

Allmänna bestämmelser

1 §

Tillämpningsområde

I denna lag föreskrivs det om värdepapperskonton som förs då värdepapper förvaras i Finland och om rättsverkningarna av de anteckningar som görs på dessa konton, om förvararens förpliktelser och om kontoinnehavarnas skydd vid insolvensförfaranden som avser förvararen.

Vad som i denna lag föreskrivs om värdepapper ska tillämpas på värdepapper som avses i värdepappersmarknadslagen (746/2012) och i tillämpliga delar på andra finansiella instrument som avses i 1 kap. 14 § i lagen om investeringstjänster (747/2012). (28.12.2017/1083)

Separata bestämmelser gäller för värdeandelskonton som förs inom värdeandelssystemet.

2 §

Definitioner

I denna lag avses med

1) förvaring avtalsbaserad förvaltning av värdepapper för kunders räkning, då värdepapperen specificeras i avtalet enligt slag och antal,

2) förvarare företag som avses i 2 kap. 1 § 1 mom. eller 2 § 1 eller 4 mom. i lagen om investeringstjänster och som bedriver förvaring i form av sådana sidotjänster som lagen tillåter eller som en sådan kontoförvaltare av kapitalförvaltningskonto som avses i 5 a § i lagen om värdeandelskonton (827/1991), (28.12.2017/1083)

3) värdepapperskonto ett konto som förs av en förvarare och av vilket det framgår vem som är kontoinnehavare, vilka värdepapper som förvaras för kontoinnehavarens räkning och om vilka rättigheter och begränsningar som avser kontoinnehavarens rätt,

4) kontorätt kontoinnehavarens rätt med avseende på ett värdepapper.

Vid tillämpningen av denna lag ska med värdepapper som förvaltas av en förvarare jämställas förvararens kont...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.